به گزارش ایرنا، مهدی جمالی نژاد شامگاه دوشنبه در یک برنامه رادیویی از صدای مرکز اصفهان افزود: طرح بزرگ انتقال آب از دریای عمان به اصفهان با سرعت زیاد در حال انجام است و تا پایان بهار امسال به بهرهبرداری میرسد.
وی ادامه داد: طرح انتقال آب به استان از دریای عمان برای تأمین آب مورد نیاز بخش صنعت استان و بویژه صنایع بزرگ استان همچون فولاد مبارکه، ذوب آهن و پالایشگاه اصفهان است و با بهره برداری از آن می توان برداشت آب صنایع استان از زاینده رود را قطع کرد و به بخشهای دیگر به خصوص بخش کشاورزی افزود.
استاندار اصفهان یادآور شد: علت تأخیر در تکمیل طرح انتقال آب به استان از دریای عمان نبود منابع مالی بود که منابع مالی آن هم اکنون تأمین شده است.
جمالی نژاد افزود: طرح انتقال آب از دریای عمان به اصفهان در مرحله اول سالانه 200 میلیون متر مکعب آب صنایع استان را تأمین خواهد کرد و چشمانداز آن، انتقال سالانه 400 میلیون متر مکعب آب به اصفهان است.
وی با بیان این که طرح انتقال آب از سد ماندگان در جنوب استان اصفهان نیز برای تأمین آب آشامیدنی پنج میلیون نفر جمعیت استان در حال اجراست و تا 2 سال آینده به بهره برداری میرسد، گفت: اعتبارات این طرح نیز از محل اعتبارات استانی تأمین شده است.
وی افزود: طرح تونل سوم کوهرنگ با همکاری مشترک استان های اصفهان و چهارمحال و بختیاری در حال اجراست و در بازه زمانی 2 ساله تکمیل خواهد شد و با بهره برداری از آن، استانهای اصفهان، چهارمحال و بختیاری و یزد منتفع میشوند.
استاندار اصفهان با اشاره به افزایش خروجی سد زاینده رود از شامگاه 13 فروردین گفت: آب جاری شده در زاینده رود فقط برای تأمین آب نوبت دوم کشت پاییزه کشاورزان است و صنایع استان از آن هیچ سهمی ندارند.
جمالی نژاد با اشاره به کاهش بارندگیها در استان اصفهان افزود: در حال حاضر مدیریت استان هیچ برنامهای برای جیرهبندی آب در استان ندارد اما با حداکثر صرفهجویی در مصرف آب در بخشهای مختلف میتوان از بحران آب عبور کرد.
شرایط کم بارشی، خشکسالی و انتقال آب از حوضه آبریز زایندهرود به سایر حوضهها سالهاست شرایط نامناسبی را برای تامین آب در اصفهان پدید آورده و این چالش در ماههای اخیر تشدید شده است.
بنا بر اعلام سازمان هواشناسی استان اصفهان، با توجه به کاهش بارش کمتر از نرمال در منابع آبی و ذخایر نامناسب و پیش بینی بارشهای کمتر از نرمال در فصل بهار در اصفهان، شرایط وقوع تنش شدید در منابع آبی این استان بهویژه در ماههای گرم سال وجود دارد.
کاهش بارش در تمام مناطق استان بهویژه در حوضه زایندهرود نسبت به سال آبی گذشته محسوس و کاهش بارش سال آبی جاری استان در مقایسه با مقادیر بلندمدت در تمام مناطق استان بهویژه حوضه یاد شده محسوس بوده و تنها میزان بارشها در مناطق شمالی استان نرمال اعلام شده است.
از طرفی رودخانه زاینده رود در سالهای اخیر بدلایل متعدد از جمله کاهش منابع آبی، خشکسالی، برداشتهای بیرویه و مسائل مدیریتی، بطور زمانبندی شده و البته بیشتر برای آبیاری زمینهای کشاورزی شرق و غرب اصفهان جریان مییابد.
خشکی زایندهرود همچنین موجب تغذیه نشدن آبهای زیرزمینیِ دشت اصفهان شده و با ادامه برداشت از آبهای زیرزمینی و تغذیه نشدن آنها بواسطه جریان نداشتن دائمی زایندهرود، این خطه با بحران فرونشست روبهرو بوده و این پدیده به دل شهر اصفهان نیز نفوذ کرده است.
پژوهش اخیر شهرداری اصفهان نشان میدهد بستر خشک زایندهرود بهویژه در این کلانشهر در 40 ایستگاه تحقیقاتی از بیشه «ناژوان» گرفته تا پلهای «فلزی»، «سی و سه پل»، «خواجو» و «شهرستان» بسیار فرسایشپذیر شده و تولید گرد و غبار میکند؛ فرایندی که سبب تشدید آلودگی هوای اصفهان در زمان خیزش باد نیز میشود.
با این حال خروجی سد زایندهرود بهطور موقت و چند روزه با هدف تخصیص آب برای آبیاری اراضی کشاورزی اصفهان از شامگاه 13 فروردین جاری افزایش یافت و بدنبال آن آب روز گذشته (جمعه) در نواحی خشک این رودخانه حدفاصل سد «چم آسمان» تا شرق اصفهان جاری شد.