تاریخ : یکشنبه, ۲۲ تیر , ۱۴۰۴ Sunday, 13 July , 2025
0

تهدید سه‌جانبه اروپایی علیه ایران؛ صدراعظم آلمان از فعال‌سازی مکانیسم ماشه خبر داد

  • کد خبر : 54109
  • ۲۲ تیر ۱۴۰۴ - ۱۹:۳۵
تهدید سه‌جانبه اروپایی علیه ایران؛ صدراعظم آلمان از فعال‌سازی مکانیسم ماشه خبر داد

به گزارش اقتصادآنلاین، با افزایش تنش‌های دیپلماتیک و نظامی در منطقه و کاهش سطح همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بار دیگر بحث فعال‌سازی مکانیسم ماشه در محافل سیاسی و رسانه‌ای جهان مطرح شده است. این سازوکار، که بخشی از قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد در چارچوب توافق هسته‌ای برجام است، در […]

به گزارش اقتصادآنلاین، با افزایش تنش‌های دیپلماتیک و نظامی در منطقه و کاهش سطح همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بار دیگر بحث فعال‌سازی مکانیسم ماشه در محافل سیاسی و رسانه‌ای جهان مطرح شده است. این سازوکار، که بخشی از قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد در چارچوب توافق هسته‌ای برجام است، در صورت اجرایی شدن، می‌تواند منجر به بازگشت تمام تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران شود. در این میان، تحلیلگران هشدار می‌دهند که اگر مسیر دیپلماتیک تقویت نشود، شرایط به‌سمت بحرانی شدن پیش خواهد رفت.

 

مکانیسم ماشه چیست؟

مکانیسم ماشه یا اسنپ‌بک، بخشی از سازوکار نظارتی مندرج در قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل است که پس از امضای برجام در سال 2015 به تصویب رسید. بر اساس این سازوکار، اگر هر یک از اعضای توافق هسته‌ای (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) مدعی شوند که ایران تعهدات برجامی خود را نقض کرده، می‌توانند روند بازگرداندن تحریم‌های تعلیق‌شده را آغاز کنند.

 

ویژگی کلیدی این سازوکار، غیرقابل وتو بودن آن است؛ به این معنا که اگر یکی از کشورهای عضو، موضوع را به شورای امنیت ارجاع دهد و طی 30 روز توافقی حاصل نشود، تمام تحریم‌های پیشین سازمان ملل به‌طور خودکار بازمی‌گردند، حتی اگر دیگر اعضا با آن مخالفت کنند.

 

با اعمال مکانیسم ماشه چه تحریم‌هایی برای ایران به‌وجود می‌آید؟

فعالسازی مکانیسم ماشه می‌تواند پیامدهای اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیک گسترده‌ای برای ایران به‌همراه داشته باشد. مهم‌ترین تبعات آن عبارتند از:

•    بازگشت تمام تحریم‌های بین‌المللی سازمان ملل که پیش از توافق برجام بر ایران اعمال شده بود، از جمله تحریم‌های تسلیحاتی، موشکی، مالی و بانکی.

 

•    مسدود شدن دارایی‌های ایران در بانک‌های خارجی و محدودیت‌های شدید در مبادلات مالی بین‌المللی.

 

•    کاهش بیشتر ارزش ریال و افزایش نرخ تورم در بازار داخلی.

 

•    محدودیت در فروش نفت و کاهش صادرات، به‌دلیل تحریم کشتیرانی و بیمه.

 

•    بی‌ثباتی در فضای اقتصادی و افزایش فشار بر مردم و فعالان اقتصادی.

 

 مکانیسم ماشه چه زمانی فعال خواهد شد؟

با توجه به بندهای قطعنامه 2231، مدت زمان اجرای این سند تا اکتبر 2025 (مطابق با مهرماه 1404) در نظر گرفته شده است. بر اساس اظهارات عباس عراقچی، معاون پیشین وزارت امور خارجه و عضو ارشد تیم مذاکرات هسته‌ای، در صورت آغاز مذاکرات جدید، فرصت بسیار محدود است، چراکه پس از پایان مدت قطعنامه، بستر حقوقی برجام عملاً از بین می‌رود.

 

بر این اساس، در صورت ادامه روند فعلی و عدم دستیابی به توافق، پاییز سال 1404 می‌تواند نقطه عطفی در بازگشت تحریم‌ها از مسیر اسنپ‌بک باشد.

 

تهدید سه‌جانبه اروپایی علیه ایران؛ صدراعظم آلمان از فعال‌سازی مکانیسم ماشه خبر داد

بخش عربی العربیه، فردریش مرتس، صدراعظم آلمان، روز یکشنبه اعلام کرد که کشورش و دو کشور اروپایی دیگر درخواستی را به ریاست شورای امنیت سازمان ملل متحد برای فعال کردن «مکانیسم ماشه» علیه ایران ارائه خواهند کرد.مرتس گفت که این درخواست روز سه‌شنبه، 15 ژوئیه، به گزارش رسانه‌های ایران ارسال خواهد شد.

 

این در حالی است که تهران روز شنبه هشدار داد که فعال کردن «مکانیسم ماشه»، با اعمال مجدد تحریم‌های بین‌المللی علیه برنامه هسته‌ای ایران، به معنای «پایان» نقش اروپا در موضوع هسته‌ای خواهد بود.  عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، گفت که اگر این مکانیسم فعال شود، «به معنای پایان نقش اروپا در موضوع هسته‌ای ایران خواهد بود».

 

 

لینک کوتاه : https://bluestartailors.com/?p=54109

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.