به گزارش مهر، شورای سنجش و پذیرش دانشجو در روزهای پایانی سال 1403 در اطلاعیهای مصوبه جلسه 913 مورخ 16 بهمن 1403 شورای عالی انقلاب فرهنگی را تشریح کرد.
براساس این مصوبه که برای پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی در سال تحصیلی 1404-1405 و بعد از آن تصویب شده مقرر شد مصوبات شورای سنجش و پذیرش دانشجو در 27 اسفند 1403 بر مبنای پیشنهادات شورای عالی آموزش و پرورش ملاک عمل برای داوطلبان کنکور سراسری سال 1404 و بعد از آن قرار گیرد.
یکی از مهمترین بخشهای این مصوبه به موضوع سابقه تحصیلی، میزان سهم آن و تاثیر آن در کنکور بر میگردد.
براساس این مصوبه سهم نمره کل سابقه تحصیلی پایههای یازدهم و دوازدهم نظام آموزشی 6-3-3 در گروههای آزمایشی اصلی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی آزمون سراسری سال 1404 به ترتیب به میزان 17 و 43 درصد (درمجموع 60 درصد) با تأثیر قطعی است.
همچنین میزان تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم نظام آموزشی سالی – واحدی در این گروهها، 32.25 درصد با تأثیر قطعی و میزان تأثیر سوابق تحصیلی پیشدانشگاهی نظام آموزشی سالی – واحدی 10.75 درصد با تأثیر قطعی در نمره کل سابقه تحصیلی (در مجموع دیپلم و پیش دانشگاهی 43 درصد) است.
متقاضیان نظام آموزشی سالی واحدی برای ایجاد سابقه تحصیلی پایه یازدهم (نظام آموزشی 6-3-3) که به میزان 17 درصد در نمره کل سابقه تحصیلی این گروهها تاثیر قطعی دارد، باید طبق برنامه اعلامی وزارت آموزش و پرورش اقدام کنند. سهم نمره کل آزمون اختصاصی (کنکور) 40 درصد هستند.
سهم سوابق تحصیلی همچنان قطعی باقی مانده است
مهمترین نکتهای که داوطلبان کنکور 1404 باید به آن توجه کنند این است که سهم سوابق تحصیلی همچنان قطعی باقی مانده است و سهم نمره کنکور 40 درصد است.
در این مصوبه ضرایب دروس سابقه تحصیلی پایههای یازدهم و دوازدهم نظام آموزشی 6-3-3 و دیپلم و پیش دانشگاهی نظام آموزشی سالی واحدی برای پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی از طریق آزمون سراسری سال 1404و بعد از آن به تفصیل ذکر شده است و نشان میدهد که دروس پایه یازدهم به 6 درس کاهش یافته است.
پس از اعلام این مصوبه، سازمان سنجش آموزش کشور به عنوان مجری مصوبات کنکوری در گزارشی اعلام کرد: «قوانین و مصوبات شورای سنجش و پذیرش باید همه جامعه هدف یعنی متقاضیان به اصطلاح پشت کنکوری و متقاضیانی که در همان سال دیپلم خود را اخذ و متقاضی آزمون سراسری هستند را مورد توجه قرار دهد و بر اساس اصل عدالت زمینه شرکت عادلانه همه متقاضیان را بر اساس اصول یکسان در آزمون را فراهم کند.»
در ادامه این گزارش آمده است: «علیرغم صراحت مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر اعمال سابقه تحصیلی پایههای یازدهم و دوازدهم به صورت قطعی (مصوبات جلسات 843 ،855 ،863 و 913) در صورت حذف سابقه تحصیلی پایه یازدهم برای متقاضیان دیپلم سال 1403 و قبل از آن، وضعیت اعمال سابقه تحصیلی پایه یازدهم برای متقاضیان دارای دیپلم فنی و حرفهای، کار دانش، فارغالتحصیلان مدارس بینالملل و طلاب که در سال 1404 و بعد از آن فارغالتحصیل میشوند و سابقه تحصیلی پایه یازدهم را ندارند، نامشخص است.
از سویی دیگر تقریباً در تمامی گروههای آزمایشی حدود 58 درصد افراد حاضر در جلسه آزمون سراسری دیپلمههای همان سال بوده و در صورت حذف سوابق تحصیلی پایه یازدهم عملاً متقاضیان به دو گروه تقسیم و در تعارض با یکدیگر قرار خواهند گرفت و این در حالی است که از حداقل دو سال قبل تاکنون در خصوص ضرورت ایجاد سوابق تحصیلی پایه یازدهم اطلاع رسانی لازم انجام شده است (اطلاعیه دبیرخانه شورای سنجش و پذیرش دانشجو، دفترچه ثبت نام نوبت اول و نوبت دوم آزمون سراسری سال 1404).
از لحاظ کارشناسی بر مبنای علم سنجش و ارزشیابی، مولفهها و معیارهای تاثیرگذار در نمره کل سازی دوگانه، عملاً مغایر اصول علمی خواهد بود و نباید برای یک آزمون و پذیرش رقابتی، عملاً دو نوع نمره کل سازی متفاوت انجام شود و این با اصل عدالت در سنجش در یک آزمون خطیر و سرنوشت ساز در تناقض است.
بنابراین مصوبات شورای سنجش و پذیرش دانشجو بر مبنای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی (مصوبه سیاستها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش دانشجو و اصلاحیههای بعدی آن) و بر مبنای اجماع و اتفاق نظر اعضا و اصول علمی سنجش و ارزشیابی بوده و تلاش شده است شش درس پایه یازدهم یعنی حداقل دروس که چهار درس آن جزو دروس عمومی است (با توجه به حذف دروس عمومی از کنکور) منظور شود.
همچنین سهم پایه یازدهم در گروههای آزمایشی اصلی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی از 20 درصد (اعلام شده در 29 شهریور 1403) به 17 درصد کاهش یافت.»
اظهارنظرهای متناقض مسئولان و سردرگمی داوطلبان
در همین زمان برخی از مسئولان امر در اظهارنظرهای متعدد و بعضاً متناقض موجب سردرگمی داوطلبان کنکور را فراهم کردند.
در ابتدا عنوان شد که جلسه اضطراری شورای سنجش و پذیرش دانشجو تشکیل شده است که تاثیر قطعی سوابق تحصیلی پایه یازدهم لغو شود. این در حالی بود که برگزاری شورای سنجش و پذیرش به عنوان یک محمل قانونی دارای سازوکار مشخصی است و جلسهای با عنوان جلسه اضطراری تشکیل نشده است.
از سوی دیگر برخی نمایندگان مجلس عنوان کردند که موضوع تاثیر سوابق تحصیلی پایه یازدهم لغو شده است. یکی از نمایندگان در اظهارنظری نوشت: خوشبختانه این مصوبه اشتباه لغو شد و در ادامه جلسه، مسئولان، به پیشنهاداتی همچون تاثیر مثبت پایه یازدهم برای همه داوطلبان کنکور 1404، عطف به ماسبق نشدن پایه یازدهم برای فارغ التحصیلان 1403 به قبل و همچنین کاهش بیشتر تعداد دروس پایه یازدهم در صورت عدم پذیرش عطف ماسبق نشدن رای دادند.
یکی از مدیران حاضر در جلسه نیز نوشت: با پیگیری جدی وزیر آموزش و پرورش در جلسه اضطراری شورای سنجش و پذیرش دانشجو، الزام پشت کنکوریها به ارائه سوابق تحصیلی پایه یازدهم لغو شد و شورای سنجش با پیشنهادهای زیر موافقت کرد: تأثیر مثبت نمرات پایه یازدهم برای همه داوطلبان کنکور 1404، عدم عطف به ماسبق شدن نمرات یازدهم برای فارغالتحصیلان 1403 و قبل از آن و کاهش تعداد دروس مؤثر پایه یازدهم در صورت عدم پذیرش پیشنهاد عطف به ماسبق نشدن».
نکته جالب توجه درباره این اظهارنظرها این است که هیچ مرجع رسمی این مطالب را به عنوان مصوبه منتشر نکرده است.
در مقابل دکتر ابراهیم سوزنچی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی هم به این اظهارنظرها واکنش نشان داد و نوشت: تاثیر قطعی پایه یازدهم مثبت نخواهد شد و داوطلبان گول جنجالها را نخورند. وی در ادامه نوشت برخی دنبال به هم زدن فضای روانی هستند که در پازل دشمن و خلاف امنیت ملی است. مصوبه شورای عالی راجع به تاثیر قطعی پایه یازدهم و دوازدهم قابل تغییر نیست و طبق آیین نامه هم زودتر از شش ماه هیچ مصوبهای قابل تغییر نیست.
همانطور که پیش از این ذکر شد سازمان سنجش در گزارش خود تاکید کرده است که هر گونه حذف سابقه تحصیلی پایه یازدهم برای پشت کنکوریها، متقاضیان را به دو گروه تقسیم و در تعارض با یکدیگر قرار میدهد. با این حال بازهم تعداد زیادی از داوطلبان و برخی از مسئولان و نمایندگان در پی حذف این بخش هستند و برسردرگمی داوطلبان اضافه میکنند.
پس از آن فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت توضیح داد: به منظور رفع نگرانیها پیرامون برخی ابهامات مطرح شده در مصوبات قبلی، جلسهای با حضور اعضای شورای سنجش و پذیرش، هیئت رئیسه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، معاون حقوقی قوه قضائیه و دبیر شورای عالی آموزش و پرورش در دفتر وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برگزار و در این راستا موضوع تأثیر معدل در کنکور به اولین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع شد.
در همین زمان مقرر شد در اولین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال جدید در سه شنبه 19 فروردین ماه جاری با حضور رئیس جمهور، رؤسای قوا، وزیر علوم، وزیر آموزش و پرورش، وزیر بهداشت و سایر اعضای اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار میشود، درباره این مصوبه و تعیین تکلیف سهم سوابق تحصیلی پایه یازدهم داوطلبان در کنکور تصمیمگیری شود.
نکته مهم این است که همانطور که سوزنچی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرده است مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مربوط به بهمن ماه 1403 است و طبق آیین نامه هم زودتر از شش ماه هیچ مصوبهای قابل تغییر نیست چرا که برنامه ریزی داوطلبان نباید تحت تاثیر مصوبات آنی قرار گیرد.
ضمن اینکه سازمان سنجش نیز در گزارش خود تاکید کرده است از حداقل دو سال قبل تاکنون در خصوص ضرورت ایجاد سوابق تحصیلی پایه یازدهم اطلاع رسانی لازم انجام شده است و تصمیم جدیدی در این زمینه گرفته نشده است.
از همین رو داوطلبان کنکور سراسری سال 1404 باید توجه داشته باشند که ملاک عمل همان مصوبه جلسه 913 مورخ 16 بهمن 1403 شورای عالی انقلاب فرهنگی است و به غیر از آن به هیچ اظهارنظر غیررسمی توجه نکنند و فرصت مطالعه خود را صرف توجه به این حواشی نکنند.
تمامی ضرایب سوابق تحصیلی آزمون سراسری سال 1404 و بعد از آن مصوب جلسه 40 شورای سنجش و پذیرش دانشجو برای پایههای یازدهم و دوازدهم نظام آموزشی 6-3-3 و دیپلم و پیش دانشگاهی نظام آموزشی سالی – واحدی در سایت سنجش مشاهده است.