به گزارش ایسناُ سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سهشنبه 17 تیرماه 1404 در نشستی خبری، تحلیلی از وقایع جنگ 12روزه، عملکرد دولت و نقش وزارتخانه در مواجهه با این بحران ارائه کرد و گفت: رژیم کودککش صهیونیستی، گامبهگام از ترور نخبگان علمی و نظامی عبور کرد تا به حمله مستقیم به ساختارهای پدافندی، انرژی، ارتباطات و امنیتی برسد. با این حال، جامعه ایران نشان داد که در بزنگاهها، عقلانیت راهبردی را بر هیجان سطحی ترجیح میدهد و میان نقد درونی و مواجهه بیرونی، مرز تمایز قائل است.
صالحیامیری با اشاره به تلاش فراگیر دولت برای صیانت از زیستروزمره مردم، گفت: در اوج بحران، دولت با تمام ظرفیت وارد میدان شد. بیش از 800 هزار تُن کالای اساسی از بنادر جنوبی توزیع و شبکه خدماتی کشور فعال شد. در همان روزها، تنها به استان مازندران حدود 9 میلیون، 300 هزار نفر سفر کردند و حدود سه میلیون نفر هم به گیلان رفتند. درحالیکه شکایات ثبتشده از مجموعه خدمات گردشگری، حداکثر 30 مورد بود.
او ادامه داد: بخش خصوصی گردشگری، در اقدامی بیسابقه، از مشهد تا گیلان درهای اقامتگاهها، هتلها و بومگردیها را به روی مردم گشود، با تخفیفهایی تا بعضا 90 درصد و در مواردی حتی اقامت رایگان. این نه یک رفتار تجاری، بلکه یک کنش اخلاقی و اجتماعی بود.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به واکنش جهانی نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران، اظهار کرد: رسانههای غربی همچنان ناتوان از فهم پیچیدگی جامعه ایرانیاند. در اینسو، نخبگان فرهنگی کشور دستبهکار شدند و بیش از 100 استاد دانشگاه، هنرمند و فرهیخته با مکاتبات رسمی، اعتراض خود را به نهادهای جهانی اعلام کردند. وزارتخانه نیز با ارسال نامههای رسمی به یونسکو، سازمان ملل و نهادهای وابسته، خواستار رسیدگی فوری شد.
صالحی امیری درباره واکنش یونسکو در پاسخ به این نامهها توضیح داد: یونسکو نگرانی ما را عیناً به رژیم صهیونیستی اعلام کرد. کار وزارتخانه و مجموعه نهادهای امنیتی اعلام هشدارها بود که سازمانهای مختلف این نگرانی را اعلام کردند. ولی اینکه آیا انتظار داریم یونسکو کار عملی انجام دهد یا نه، بعید میدانیم چون اختیاراتی در این زمینه ندارد.
او در ادامه گفت: دولت با تصویب مصوبهای، همه دستگاهها را مکلف کرد برآورد دقیق خسارتها را تهیه و در قالب لایحهای حقوقی برای شکایت بینالمللی از رژیم صهیونیستی آماده کنند. وزارتخانه نیز گزارش مفصل خود را در این چارچوب آماده کرده است.
صالحیامیری در بخش دیگری از سخنانش به تشکیل نشست سه ساعته با معاونت گردشگری برای تدوین برنامههای بازسازی اشاره کرد و گفت: 14 راهبرد برای احیای صنعت گردشگری تدوین شده است که در حال تبدیل به برنامه اجرایی است. همچنین، ردیف مستقل بیمه جنگ به مصوبات دولت افزوده شده است تا جبران خسارت مراکز آسیبدیده ممکن شود.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به مسیرهای تازهگشودهشده دیپلماسی فرهنگی اظهار کرد: ما از قفقاز آغاز کردیم، آذربایجان، ارمنستان، تاجیکستان، و حالا مصر نیز در مسیر بازسازی روابط قرار گرفته است. اگر تجاوز نظامی اخیر رخ نمیداد، سال 1404 بدون تردید سال طلایی گردشگری ایران میبود.
او با تاکید بر اینکه «رئیس جمهور شخصاً بر رفع موانع گردشگری تمرکز دارد»، گفت: مطالبات فعالان صنعت گردشگری در سه محور در حال پیگیری است و دولت با جدیت در مسیر بازگشت ثبات به این حوزه قدم برداشته است.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه در واکنش به انتقادهایی که به روند واگذاری و مزایده بناهای تاریخی برای سرمایهگذاری وارد شده است، اظهار کرد: در حال حاضر، واگذاریها با ضریب 90 درصد در حال انجام است و 41 بنای تاریخی به سرمایهگذاران تحویل داده شده است. اما هدف ما صرفاً احیاست، نه درآمدزایی.