تاریخ : چهارشنبه, ۱۸ تیر , ۱۴۰۴ Wednesday, 9 July , 2025
0

کوزۀ 2 هزارسالۀ «ساگکین خانم» در تاجیکستان کشف شد

  • کد خبر : 52087
  • ۱۸ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۵
کوزۀ 2 هزارسالۀ «ساگکین خانم» در تاجیکستان کشف شد

به گزارش فرادید، امپراتوری کوشان را مردمانی کوچ‌نشین و هندواروپایی به‌نام یوئه‌چی بنیان گذاشتند. این قوم پس از حمله به سرزمین‌های پادشاهی یونانی-باختری (256 تا 120 پیش از میلاد)، عناصر گوناگونی از فرهنگ هلنی را پذیرفتند؛ از جمله استفاده از الفبای یونانیِ اصلاح‌شده برای نوشتار، ضرب سکه به سبک یونانی و ترکیب خدایان یونانی با […]

به گزارش فرادید، امپراتوری کوشان را مردمانی کوچ‌نشین و هندواروپایی به‌نام یوئه‌چی بنیان گذاشتند. این قوم پس از حمله به سرزمین‌های پادشاهی یونانی-باختری (256 تا 120 پیش از میلاد)، عناصر گوناگونی از فرهنگ هلنی را پذیرفتند؛ از جمله استفاده از الفبای یونانیِ اصلاح‌شده برای نوشتار، ضرب سکه به سبک یونانی و ترکیب خدایان یونانی با آیین‌های بودایی، زرتشتی و هندو در یک نظام مذهبی تلفیقی.

 

محوطه خَلکَجار که زمانی دژی مستحکم در امپراتوری کوشان بوده، از ماه مه گذشته زیر نظر موزه ملی تاجیکستان در حال کاوش است. باستان‌شناسان تاکنون بقایای سالمی از سازه‌های این منطقه کشف کرده‌اند که برخی از آن‌ها هنوز آثار گچ سفید بر دیوارهای گلی و آجری خود دارند. بیشتر این بناها و اشیاء متعلق به دوران شکوفایی امپراتوری کوشان (قرون اول تا سوم میلادی) هستند.

 

کوزۀ کشف‌شده در این محوطه دارای دو دسته است و در یکی از ساختمان‌ها پیدا شده. بر روی آن این جمله به زبان باختری نوشته شده است: «این کوزۀ آب خانم ساگکین است». این کوزه شکسته و تکه‌تکه بود و بخش‌هایی از آن هنوز مفقود است. اما خوشبختانه تمام قطعاتی که حاوی نوشته بودند، پیدا شدند و با دقت کنار هم چیده شدند. نوشته‌‌های زبان باختری در تاجیکستان بسیار نادر هستند. برای رمزگشایی این نوشته که با خط یونانی تغییر یافته نوشته شده، از کمک دو متخصص برجسته زبان‌های ایرانی، پروفسور نیکلاس سیمز-ویلیامز و جو کریب (کارشناس سکه‌شناسی) استفاده شد.

 

کوزه باستانی،اخبار گوناگون،خبرهای گوناگون

کارشناسان می‌گویند این عبارت ساده، از نظر زبانی و فرهنگی اهمیت زیادی دارد. چنین متنی نگاهی نادر به زندگی روزمره، سواد و مفهوم مالکیت شخصی در دوران کوشان ارائه می‌دهد و اطلاعاتی درباره نقش زنان و هویت فردی در آسیای مرکزی باستان در اختیار ما می‌گذارد.

 

نام «ساگکینا» نیز از منظر زبان‌شناسی نام‌ها (اونُماستیک) ارزشمند است و به شناخت بیشتری از شیوه‌های نام‌گذاری زنان در آن دوران کمک می‌کند. وجود چنین کتیبه‌هایی نشان‌دهنده سطح بالای سواد و رسم متداول نشانه‌گذاری وسایل شخصی در جامعه آن زمان است.

 

پس از پایان مراحل بررسی و حفاظت، این کوزه در موزه ملی تاجیکستان به نمایش گذاشته خواهد شد.

 

کوزه باستانی،اخبار گوناگون،خبرهای گوناگون

 

 

لینک کوتاه : https://bluestartailors.com/?p=52087

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.