ما اغلب کاری را انجام میدهیم و تقریبا انجام این کار پس از مدتی به صورت یک پاسخ غیرارادی تبدیل میشود. اگر تصور کنیم که این عادت نامطلوب است، اغلب به آن برچسب «عادت بد» میزنیم.
انسانها سالانه زمان و پول زیادی را برای از بین بردن عادات بد خود صرف میکنند که اغلب هم ناموفق اند. چرا؟ چون هیچ راه جادویی وجود ندارد. تغییر همواره سخت است و هیچ راه میانبری برای دستیابی به آن نیست. گامهایی که یک فرد، نیازمند برداشتن آنهاست، خیلی ساده است. برای تاثیر تغییر در یک عادت، فرد باید عمل را به قلمرو آگاهی و هوشیاری خود آورده و توانایی انتخاب کردن را به دست آورد.
ابتدا باید بدانیم که نتیجه عمل چیست؟ اولین گام شکستن یک عادت ناخوشایند، این است که ابتدا دلیل مجبور بودن به این کار را دریابید.
به عبارت دیگر نتیجه انجام این کار بظاهر منفی را تشخیص دهید. اگر دقیق نگاه کنید همواره نتیجهای برای هر کار وجود دارد. مثلا اگر شما عادت دارید که سر فرزندانتان فریاد بزنید، باید توجه کنید که نتیجه آن چیست؟ شاید بگویید که پس از فریاد، در یک لحظه احساس بهتری دارید یا اگر عادت دارید که ظرفها را نشسته رها کنید، شاید حاصل آن کار، گذراندن وقتتان پای اینترنت باشد.
گام بعدی، سبک و سنگین کردن و سنجیدن موضوع است. از خود بپرسید که با ادامه عادت خود، چه چیزی را از دست میدهید.
این مرحله راحتتر است. فقط فکر کنید که چرا تصور میکنید این عادت، ناپسند است. فریاد بر سر فرزندان عادت بدی است، چون احساس وحشت میکنند و باعث از بین رفتن اعتماد به نفس آنها میشود.
این عادت، شما را از یک فشار اولیه رها میکند؛ اما سلامت روحی فرزندانتان را تحت تاثیر قرار میدهد یا رها کردن ظرفهای نشسته باعث کثیف شدن آشپزخانه و ایجاد بوی نامطبوع میشود. درواقع برای اندکی هدر دادن وقت پای اینترنت، مطبوع بودن فضای آشپزخانه را تحت تاثیر قرار دادهاید. وقتی به این روش به قضیه نگاه میکنید، میتوانید عاقلانهتر تصمیم بگیرید و این روش بهترین است و راه بهتری وجود ندارد.
حال باید انتخاب کنید. اکنون که هر دو روی قضیه، یعنی هم جنبههای مثبت و هم منفی را دیدید، زمان تصمیمگیری است. حال شما میتوانید تصمیم بگیرید که چه چیز برایتان ارزشمندتر است؟ نتیجه حاصل از ترک عادت بد یا اثرات ناشی از عدم ترک آن؟ مثلا آیا زمان بیشتری کار با اینترنت برایتان مهم است یا داشتن یک منزل تمیز برای زندگی؟ و…
پاسخ به این سوال، عکسالعمل بعدی شما را تعیین میکند. حال میخواهید به عادتتان ادامه دهید یا آن را ترک کرده و با عادت دیگری جایگزین کنید؟ انتخاب با شماست.
منبع: سیمرغ